Sunday, October 29, 2006

Tekvickovanie

Kedze uz pozajtra je Halloween - na ktory uz mimochodom mam kostym, sobotnajsi vecer ( a i cast nedele) sme my, ludia zijuci na Lisadell Drive, venovali vyrezavaniu tekvic :) Nech sa paci, mensie preview:
jesen ...
ali pri cisteni jej tekvice
Sydney a Alicia pri vyrezavani
ukazka diel deciek z nasej ulice


a takto vyzeral nas drez po vycisteni tekvic (su to semienka, ktore sme potom upiekli a spapali)

Tuesday, October 24, 2006

To Serve and Protect, vol 2 - Sluzit a Ochranovat, cast 2

Nuz, vcera v noci to tu bolo vcelku zaujimave. Kedze Kim a Ray vstavaju uz o 5am, boli v posteli okolo 9:30 a takisto dievcata, viac menej vsetci naokolo chodia spat dost skoro, pretoze sa rano skoro vstava. Ja som ale vcerajsi vecer travila na internete v rozhovore s mojim kamaratom, ktory posobi v mierovych jednotkach KFOR v Kosove, takze do postielky som sla az po polnoci. No dlho som sa v nej nezdrzala, kedze som pocula strasny krik, a citila nieco veeelmi zvlastne vo vzduchu, povedala som si, ze si obzriem situaciu a tak som sa vytrepkala z mojej izby a pred nasim domom parkovalo policajne auto a dalsie bolo pri susednom dome, z domu ktory je cez ulicu sa siril dym, nasim susedom horela garaz. Sla som zobudit Kim a Raya, ludia, tak rychlo som este nikoho nikdy nevidela vstat z postele, zbehnut do schodmi a vynehnut na ulicu. Rodinka, ktora byva v tom dome, bola uz nastastie vonku (maju 5 deti, z toho tri maju pod 6 rokov). Vsetko prebiehalo vcelku dobre, az na fakt, ze sa im chvilu nedarilo otvorit dvere do garaze, ktore neskor rozrezali a zosramotili v priebehu niekolkych minut, ze preco? V garazi ostalo zaparkovane auto a z domu sa do nej nedalo dostat. Nuz ... je sice pravda ze to nie je americky film a to auto by pravdepodobne nevybuchlo, ale istota je istota, a ak by ste to auticko videli, ma tak troska obhoreny zadocek. Well, nastastie vsetci su v poriadku, i ked dom je neobyvatelny a jeho obyvatelia prisli o vsetky pary topanok, ktore mali, prislo sa aspon na dve veci: poziarne hlasice su naozaj dobra vec, pretoze to bolo to co ludi v dome zobudilo a druha vec je, ze podla slov poziarnikov vsetky domy su vybavene tzv. fire wall, cize poziarnou stenou, ktora neprepusti ohen do domu a je to stena medzi garazou a domom.
Som dnes trocha out, predsa len 3 hodiny spanku, to nie je nic moc, ale na druhu stranu som rada, ze sa nic vazne nikomu nestalo.

Monday, October 23, 2006

To serve and protect ~ Sluzit a ochranovat

No dobre, uznavam ... velmi zvlastny nazov clanku ... a com tam do kelu robi to policajne auto??
Nuz nech sa paci moj pribeh: Dnes sme sa spolu s Vlatkou a Linou rozhodli, ze sa ideme prejst po obchodikoch, takze sme zavitali do obchodnej stvrte v Orland Park-u. Vsetko prebiehalo uplne genialne, az do chvile kedy som si uvedomila, ze som si zabuchla a zamkla kluce od auta v aute .. oh, ano scenar ako zo sitcomu - neviem cim to je, ale nejako vtipno mi nebolo. Zavolala som Kim a ta mi poradilo, aby som si bud zohnala policajta, ktory mi to auto otvori, alebo si nachystala par stoviek dolarov, pre cloveka, ktory to otvori ... nuz, tak sme s Linou sadli do jej auticka a sli nahanat policajtov :) Nastastie ten chalan, ktory pracuje v Old Navy vedel presne, kde je najblizsia policajna stanica, takze sme tam zabehli a ked sme sa vratili spat na parkovisko, policajne auto uz bolo za nami. Ujo policajt bol velmi mily :) co ma celkom potesilo, musite uznat, je to tak trocha stres. Vypisala som mu tam nejaky formular, preveril si ma v pocitaci, ci ma nahodou nehlada FBI a takisto si overil, ci to auto, ktore chcem aby mi otvoril tak nahodou niekomu nechyba.
Ak ste niekedy videli ako sa otvaraju auta v tych hlupych americkych akcnych filmoch pomocou takeho dlheho dratu a malej platnicky, pomocou ktorej vytvoria maly priestor medzi autom a dverami - je to presne ten isty sposob akym auta otvaraju policajti ;) Kedze ten police officer bol mlady, mali sme celkom fun, pretoze sa ma snazil presvedcit, ze ak sa mu nebude darit, bude musiet jednoducho rozbit okno, s cim som akosi nesuhlasila. Ked skoncil pekne som mu podakovala, s babami sme ho vyhlasili za hrdinu dna a bolo :D. Tak sme nakoniec s dievcatami odkracali do obchodu .. ibaze to policajne auto islo za nami, obzrela som sa a ujo policajt na mna kyva z okna, tak som pribehla k auto a on sa ma pyta: "Mozes mi povedat cije je to auto?", tak som mu to cele vysvetlila a pokecali sme si kto som, co som, odkial som, a co tu robim, nakoniec vysvitlo, ze chodim do skoly asi 15 minut od jeho domu, nuz ano ~ americki policajti sluzia dobre :) aspon v mojom pripade.

Saturday, October 14, 2006

Sobota!!

Huraaa, ja sa tak velmi vytesujem, ze dnes je sobota, jaaaj. Konecne vikend, ziaden budik nastaveny na 6:00, ziadne upratovanie, ziadne domace ulohy ... Jednoducho relax. Tento tyzden bol trocha narocny, tak som rada, ze uz je za mnou :). Minuly stvrtok som bola hrat volejbal a bola to celkom zabava. Ray a Kim hravaju kazdy stvrtok spolu s niektorymi nasimi susedmi, kedze Kim sa necitila dobre, tak som sla ja. Aspon som sa trocha odreagovala, i ked sme prehrali, ale co uz.
Anastasia a ja sa dnes chystame niekam von, ale zatial nemame ziaden napad co je trocha blbe, ale stava sa nam to dost casto. Asi zasa pojdeme do kina. Pomaly sa nam to sobotnajsie chodenie do kina stava tradiciou, ale nestazujem sa, pretoze ocividne mame velmi dobry vkus na filmy, pretoze uprimne vam hovorim, ze som tu v kine este zly film nevidela. Niezeby neboli, lebo iste su, my si ale vieme vybrat.
Moj milovany brat sa stahuje do Irska spolu so svojou priatelkou, v utorok im to letiiiiii. Irsko je moja vysnivana zem, takze ja sa celkom tesim, ze az tam budme chciet ist, bude ma mat kto prichylit ;) A kedze idu viac - menej na juh, je to uplne super!!! Tam je to najkrajsie.

Thursday, October 12, 2006

* * *

Snezi. Myslim to naozaj vazne. Snezi.

Saturday, October 07, 2006

Necely Mesiac pred Halloween-om

Dalsi tyzden je za mnou. Neviem cim to je, ale dni utekaju tak strasne rychlo. Ved ani som sa nenazdala a som tu pol roka, o chvilku budem doma!!! To bude strasne super. I ked som tak minule premyslala nad tym, ze mozno bude trosinka tazsie zacat budovat ci pokracovat v buduvani vztahov, ktore doma ostali otvorene, ale snad to spolocne nejako zvladneme. Ved to co nas spaja je laska Kristova a proti tej niet zabran.
Tento stvrtok sme mali au pair meeting, stretnutie ktore sa kona raz za mesiac, kde sa stretnete so vsetkymi au pair vasej oblasti a so svojou lokalnou koordinatorkou.Juj ... bolo to strasne fajn, myslim, ze po prvy raz sme sa bavili vsetky dohromady a mali naozaj fun. Na objasnenie, niezeby nas bolo tak vela, ze by sme spolu nemohli komunikovat, "problem" bol ale v tom, ze tu vzdy bola majoritne skupina nemeckych dievcat, ktore medzi seba nikoho nepustali, no stvrtok bol iny a bolo to strasne fajn. Koncom mesiaca sa bude v Chicagu konat halloweenska party pre au pair z celeeeeho okolia Chicaga, chystame sa tam vsetky z mojej skupiny a sme nadsene, cim to bude?
No ale k podstate veci - Halloween. Clovek by si myslel, ze ak mate tak tri tyzdne casu do tohoto sviatku vsetko bude normalne. Omyl. Halloweenske dekoracie su vsade, a tym myslim naozaj vsade. Ludia si uz zacali vyzdobovat domy, kancelarie, ulice ... vsade su kostry, priserky, pavuciny, svetielka, tekvice ... nuz musim uznat niektore domy vyzeraju naozaj cool. Dokonca i moja rodinka zacala s dekorovanim, na nasom plote sa objavili nejake tie kostricky a duchovia. Ja osobne sa tesim na vyrezavanie tekvic, to je predsa sranda, nie? A na tekvicovy kolac ci chlieb, samozrejme. Decka sa zasa neviedia dockat svojich kostymov a vecera kedy budu chodit od domu k domu.
Ja osobne neviem co si o Halloweene myslim. Pocula som, ze su tu iste skupiny radikalnych krestanov, ktore odmietaju Halloween, pretoze v tom vidia Satana a jeho cinnost, takze ostro protestuju. Z jednej strany to viem tak trocha pochopit, ale myslim, ze je to skor o detoch a o tom, ze na seba navlecu kostymi a potom si cely mesiac kazia zubky sladkostami, ktore na halloweensky vecer dostanu. Tak ci onak, som rada ze tu bude nazivo a zazijem to na vlastnej kozi, to iste s dnom vdakyvzdania, uz sa neviem dockat.

Sunday, October 01, 2006

Nie je to genialne?

Zaplesaj, dcéra Sion, zvučne pokrikuj, Izrael, raduj sa a jasaj celým srdcom, dcéra Jeruzalem!
Hospodin odňal rozsudky nad tebou, odvrátil tvojich nepriateľov. Hospodin, kráľ Izraela, je uprostred teba, nebudeš sa už báť zlého.
V ten deň povedia Jeruzalemu: Neboj sa, Sion, nech neochabnú tvoje ruky!
Hospodin, tvoj Boh, je uprostred teba ako zachraňujúci hrdina. On radostne zaplesá nad tebou, obnoví ťa vo svojej láske, bude s plesaním jasať nad tebou
ako za dní slávností. Odnímem od teba a odstránim z teba potupu.
Ajhľa, v tom čase sa porátam so všetkými tými, ktorí ťa ponižovali; krívajúcich zachránim a rozptýlených zhromaždím, ich hanbu zmením na chválu a dobré meno na celej zemi.
V tom čase vás privediem, keď vás zhromaždím, lebo chcem vás priviesť ku chvále a cti medzi všetkými národmi zeme, keď pred vaším zrakom zmením váš údel - hovorí Hospodin.
Sofonias 3: 14 - 20