Friday, February 23, 2007

chicago in winter


chicago winter day 009

I takto vyzera zimne Chicago .. Nastastie pocasie sa tu uz zacina umudrovat a zasa sa na nas usmieva slniecko, tusim pred vcerom tu bolo tak krasne pocasie, ze som sa prechadzala po vonku len vo svetriku, jujuj, tusim sa uz blizi jar :) S jarou sa blizi moj vylet do San Francisca, na ktory sa strasne tesim, i ked urobil dost velky skrt cez moj rozpocet, ale myslim, ze to je skusenost, na ktoru sa nezabuda a je to sen, o ktorom som si myslela, ze sa nikdy nesplni. S jarou sa tiez blizi moj prichod domov, ktory ma velmi tesi, i ked tie hodiny stravene v lietadle nie su prave to, co ma nadchyna, ale vysledok bude stat za to. Ano, tesim sa domov, i ked pocitujem taky mierny smutok nad tym, ze odtialto odchadzam. Predsa len vsade kde sme zanechavame kusok seba.
Vcera vecer sa mi veeeelmi tazko zaspavalo, dolahla na mna velmi silna frustracia z toho, ze netusim kam sa moj zivot ubera, ze neviem co budem robit az sa vratim. A viem, ze ludia mojho okolia maju rozlicne plany pre moj zivot a neustale mi pripominaju, ze by som mala zacat rozmyslat, co budem robit. Rozmyslam, rozmyslam den - noc. Je to tazke a zlozite. Zivot je taky. No myslim, ze sa este nevzdavam, i ked niekedy mam pocit, ze este potrebujem cas, ze by som sa mala este niekam na rok poslat a naucit sa napriklad nejaky iny jazyk, ktory este neviem, napriklad holandstinu ~ to bol vzdy moj sen. Ale na druhu stranu si uvedomujem, ze uz sa nezavratne blizim k 22. roku svojho zivota a mala by som sa postavit na nohy, najst si pracu a nejakym sposobom sa usadit. Len mam pocit, ze ak by som si naozaj este chcela vyplnit nejaky z mojich cestovatelskych snov ~ teraz je cas. Nuz mam este jeden a pol mesiaca ... snad sa rozhodnem.

Sunday, February 18, 2007

FRIENDS

Priatelia. Neviem cim to, ale v poslednej dobe strasne intezivne prezivam dar priatelstva, ktory mi bol dany i v tejto dalekej a niekedy i cudesnej krajine. Niekedy, este na uplnom zaciatku mojho pobytu tu, som mala pocit, ze priatelstva tak dobre fungujuce ci silne, ako mam doma tu nikdy nemozem vybudovat. I ked uz od mojej aplikacie do tohoto programu som si asi milion krat precitala vetu: "Spoznate ludi a najdete priatelov na cely zivot.". Myslim, ze dlhsiu dobu to pre mna bola len fraza. A tym, ze som sa v poslednych rokoch izolovala do krestanskeho spolocenstva, prislo mi skoro nemozne nadviazat vztahy s dievcatami totalne zo sveta. A mylila som sa .. Najma v poslednych tyzdnoch silne pocitujem, ako sa nase priatelstva posilnuju a rastu do krasy a dokonalosti. Vieme sa jedna druhej otvorit a pocuvat sa navzajom, vieme sa podrzat, ked je tak tazke ostat nad vodou a vieme sa sialene tesit z dobrych veci, ktore prichadzaju do zivota ktorejkolvek z nas :) Je to strasne super - cool. Citim lasku, lasku, lasku .. v jednoduchych slovach ci skutkoch a velmi sa z toho tesim, ze som tak uzasne a bohato pozehnana, tak vynimocnymi a rozmanitymi priatelstvami :) Vdaka Bohu.

Sunday, February 11, 2007

Bezsenna noc (?)

Je skoro jedna v noci a ja sedim za compom a napchavam sa ananasom. Dnes bol dobry den: troska stresu rano, kym sa rodina nedostala z domu a potom uz len ticho. Az do prichodu ostatnich dievcat, ale je to iny hluk ... iny ako hluk deti, takze i tak pohodove. Dnes sme si urobili polievkovy vecer, resp. na veceru sme sa rozhodli varit polievocky: Lina uvarila uchvatnu karfiolovu polievku a ja zasa paradjkovu s ryzou, no mnam mnam :) Ked sme ich polozili na stol, chvilu som mala pocit, ze polievku budem jest este dva tyzdne, ale ta moja zmizla uplne a z Lininej si urobim zajtrajsi obed a bude.
Som sama doma a tento dom ma vie trocha vydesit, je velky a je tu stale nejaky ten buchotik ci suchotik a ja som na to mierne hakliva, najma v noci. Takze ani neviem ci sa chystam spat pocas tmy, alebo pockam az sa rozvidnie. Je to velmi zvlastne. Zistujem, ze bez odovzdania tychto pocitov Bohu hned v zaciatkoch som schopna sa zblaznit do takych .. 5 minut. Strasne. V poslednom case ma nahanaju take zvlastne myslienky, nie prave prijemne a neviem sa im postavit, je to tazke. Som sice uplne nadsena z toho, ze som sama doma, pretoze to pre mna predstavuje intenzivnejsi oddych, ale ked odisli baby tak som sa na chvilu zastavila a sama seba sa opytala ci som stastna ci nestastna, ci ako alebo co citim .. a odpoved? Neviem. Pride mi velmi vycerpavajuce a zlozite sa tym zaoberat.
Mala by som ist do postielky, aby zo mna zajtra nieco bolo :) takze idem, bojovat so svojimi strachmi.

Saturday, February 10, 2007

Planeta Zem :)

Huraaa!! Takze po dlhom premyslani a rozmyslani ako umiestnit viedo na moj blog, som to predsa len zvladla, i ked ~ uprimne ~ najvacsiu zasluhu na tom ma Ben Cooper, ktory ma zasvatil do tajov viedii a blogov ;) Rada by som sa s vami podelila o video, ktore nadheru stvorenstva na tejto Zemi, pekne pozeranie!! :)

Thursday, February 08, 2007

Sneh, Knihy, Splneny Sen

OK. Takze je tu sneh, vela vela snehu, co by mi ani tak nevadilo, ak by som po cerstvo napadanom snehu, ktoreho bola asi 10 centimetrova (4 inches) vrstva nemusela jazdit .. halooo, smyka sa :) Ale vsetci sme to prezili, takze cool. Vcera som sa dokonca bola sankovat s Ali, neviem sice preco, ale zmysleli sme si, ze ideme az ked padla tma, ale bolo to velmi zabavne, len sme obe boli mokre a premrznute, jujuj. Tento vikend budem v opustenom dome, kedze cela rodinka sa chysta lyzovat a to ja neviem a ani nemusim vediet ;) takze ma cakaju tri dni oddychu, kedze pondelok je volny tiez, juchu!!!! Konecne budem i ja hostovat nase au pair europske varenie a pozeranie "Grey's anatomy" (v slovencine "Klinika Grace" ~ nepytajte sa ma preco, i ked to viem odovodnit).
Rada by som vam prezentovala nejake genialne vzrusujuce informacie, ale akosi ich nemam .. tragicke, vsak? Vela citam v poslednej dobe. Myslim, ze moj mozog sa zregenroval po tych 13 rokoch skoly a zacal mat hlad po informaciach a novych poznatkoch, co je celkom dobre znamenie. I ked si tu o mne vacsina ludi mysli, ze mi sibe, a i ja mam ten pocit, pretoze ja tie knihy necitam, ale doslova hlcem: pamatam sa na cas, kedy pre mna bolo trosinka obtiazne precitat 300 stranovu knihu .. no nejakymi sposobom som precitala 300 stranovu knihu za dva tyzdne, plus k nej som pridala este skoro 200 stranovy roman (ja romany vacsinou necitam, ale tento bol vtipny) .. a prosim pekne som to citala v anglictine, cize som na seba mierne hrda, i ked viem, ze ta najvacsia uloha co sa tyka mojho citania v anglicitne ma este len caka, kedze som si dala predsavzatie, ze precitam Jamesa Joycea a jeho Ulysses v originali a ak sa mi to podari, potom si poviem, ze naozaj viem po anglicky :) Ja viem, je to velikanske susto, ale kde by bol clovek bez cielov a snov??
Vcera som sa tak pozerala z okna a videla vsetky tie lietadla kruziace na oblohe a tak som si uvedomila, ze o mesiac a pol Lina a ja budeme sediet v lietadle na ceste do San Francisca, juj ako sa tesim! Je to moje vysnivane mesto, teda viac menej som zblaznena do architektury Golden Gate Bridge :) Vzdy som sa chcela do SF dostat a teraz ked uz viem naisto, ze tam idem (pretoze Americke aerolinie si uz stiahli peniazky z mojho uctu), nemozem tomu celkom uverit. Zivot je taky zamotany a veci, o ktorych som si myslela, ze nikdy nepridu prichadzaju a naopak, niektore veci o ktorych som bola presvedcena, ze pridu .. nie su pre mna :) Je to take bitter-sweet (sladko-kysle po slovensky).
Juj a este jedna veeelmi pozitivna vec, vcera sa mi po neviem kolkych rokoch podarilo dostat do seba 2.5 litra tekutin a dokonca nieco cez dva litre z toho bola voda, huraaaa!!! Ja viem, malo by sa mi to darit kazdy den, ale ... Ako vieme, zivot je plny "ale".